This post is also available in:
חברת אקו בריק אינוביו הינה בוגרת מרכז החדשנות INNOFENSE (אינופנס) שמפעילה iHLS בשיתוף עם משרד הביטחון. תוכנית האצה ייחודית זו מסירה עבור יזמים את החסמים לאקוסיסטם הטכנולוגי, והופכת אותם לחברות בשלות ומובילות תוך חיבור למשקיעים הנכונים ומובילה למיזמים טכנולוגיים דואליים במגזרים האזרחי והביטחוני. מטרת התוכנית היא חיזוק הקשר בין השוק האזרחי והשוק הביטחוני באמצעות פיתוח משותף של הטכנולוגיות, ובכך לקדם ולשפר את הטמעתן בשני השווקים.
חברת אקו בריק אינוביו מפתחת פלטפורמה טכנולוגית שהופכת זרמי פסולת שונים לחומרים מהונדסים עבור בנייה ותשתיות. החיבור שלה לאינופנס מדגישה את תפיסת השימוש המשולשת של החברה: אותה טכנולוגיה יכולה לתת מענה לצרכים אזרחיים בשגרה, לצרכים ביטחוניים ולמצבי חירום ואסון.
פסולת בניין ותעשייה יוצרת אתגר כפול: כמויות גדולות של בטון, פלסטיק, זכוכית, גבס, צמיגים וחומרים אחרים נשלחות להטמנה, בעוד ענפי הבנייה והתשתיות ממשיכים לצרוך כמויות גדולות של חומרי גלם חדשים. במלחמה, באסון טבע או באירוע חירום מתווסף ממד של חוסן לוגיסטי: כבישים שנפגעו, ביצורים, מבנים זמניים ובתי חולים שדה דורשים חומרי בנייה במהירות, לעיתים כאשר שרשראות האספקה מוגבלות או נפגעות. החברה מבקשת להפוך את הפסולת המקומית עצמה לעתודת חומרי גלם זמינה.
בלב הפתרון נמצאת פלטפורמה המסוגלת לטפל ביותר מ-40 זרמי פסולת שונים, מפסולת בניין ופלסטיק מעורב ועד זכוכית, גבס, צמיגים, בוצה ושאריות תעשייתיות. התהליך מתחיל במעין "הנדסה לאחור" של הפסולת: ניתוח מקור החומר, הרכבו והקשרים המולקולריים שלו, ובהתאם לכך התאמת התערובת והחומר המקשר. לאורך השנים פיתחה החברה מאגר של כחצי מיליון פורמולציות, המאפשר להתאים חומרי פסולת שונים לתכונות הנדרשות מהמוצר הסופי. החומרים עוברים תהליך תרמי-פיזיקלי מהיר בטמפרטורות שאינן גבוהות וללא שריפה, ובסופו מתקבל חומר מהונדס בעל תכונות שניתן לשלוט בהן.
אחד היישומים המרכזיים הוא אספלט קר מבצעי המורכב, לפי החברה, מכ-95% פסולת. הוא נועד לאפשר תיקון מהיר של צירים ללא צורך במפעל אספלט סמוך או בהכנות מורכבות. בניסויים נבחנה יכולתו לשאת עומסים כבדים, ובהם משאיות, מלגזות גדולות וטנקים. האספלט הקר יושם בבסיס מאש"ה של צה"ל בתל השומר, שם נבחן תחת תנאי תעבורה מבצעיים קשים [ניתן לראות את סרטון היישום כאן]. פתרון נוסף הוא מערכת eBSM, המאפשרת לקרצף אספלט מכביש קיים, לערבב אותו במקום עם תוספים ייעודיים ולהחזיר אותו לכביש. לפי החברה, ניתן לפתוח את הציר מחדש לתנועה כחצי שעה לאחר סיום ההידוק. יכולת כזו עשויה להיות משמעותית במיוחד כאשר נדרשת פתיחה מהירה של צירי תנועה ואספקה.
ציר שימוש נוסף הוא בנייה מהירה ומודולרית. החברה פיתחה מערכת בלוקים המיוצרים מכ-99% פסולת ומתחברים באמצעות נעילה מכנית ללא מלט, דבק או ברזל. כך ניתן להקים במהירות ביצורים, מחסנים, עמדות פיקוד, בתי חולים שדה ומבנים זמניים, ובהמשך לפרקם ולהרכיבם מחדש במקום אחר. לחברה גם בטון זורם המבוסס על אגרגטים ממוחזרים, המיועד לעבודות מילוי ושיקום תשתיות.
החיבור לעולם הביטחוני במסגרת אינופנס חידד יישום אסטרטגי נוסף: שימוש בפסולת הריסה ובנייה הזמינה בשטח כחומר גלם לשיקום תשתיות, סלילת ותיקון כבישים, הקמת מבנים מגוננים ושיקום לאחר עימות או אסון. במקום לראות בפסולת רק מטרד לוגיסטי וסביבתי, הגישה היא להפוך אותה למשאב מקומי שניתן לרתום לצורכי השטח ולהפחית באמצעותו את התלות בהובלת חומרי גלם ממקורות חיצוניים.
המספרים ממחישים את פוטנציאל היכולת: החברה התקדמה מטיפול בשבעה זרמי פסולת ליותר מ-40, ומקנה מידה התחלתי של כ-5 ק"ג ליכולת של עד 7 טונות בשעה. לפי נתוני החברה, תוסף האספלט מפחית את צריכת הביטומן בכ-%20, ובבדיקות עלה חוזק הגזירה מכ- 2200 lbs ל – 8750lbs. בבדיקות אגרגטים לבטון, תערובת ששילבה את אגרגט החברה שקלה 1.37 טון למ"ק לעומת 2.4 טון למ"ק בתערובת רגילה, תוך שמירה על חוזק דומה.
בתחום התקינה, אגרגט קל המשקל של החברה נבדק בארצות הברית על ידי CTLGroup ונמצא עומד בדרישות ASTM C331 לאגרגטים קלי משקל למוצרי בנייה. החברה פועלת במקביל בפרויקטים ושיתופי פעולה בשוודיה, סינגפור והודו. שילוב הבדיקות, היכולת להתרחב והיישומים השונים נועד להראות כי הפתרון אינו סביבתי בלבד, אלא מכוון לדרישות ביצוע ממשיות של ענפי הבנייה והתשתיות.
החברה נוסדה בשנת 2016 על ידי המייסד והמנכ"ל שלומי פרי. מאז עברה הטכנולוגיה שנות מחקר, ניסויים ופיתוח והתרחבה למערכת המסוגלת לטפל במגוון רחב של זרמי פסולת. החברה החלה לאחרונה לקדם סבב גיוס להמשך התפתחותה.
תפיסת השימוש המשולשת מרכזת את החזון: בשגרה, החומרים המופקים מפסולת יכולים לשמש לבנייה ולתשתיות אזרחיות; בזירה הביטחונית – לשיקום צירים, מתקנים וביצורים; ובאירועי חירום ואסון, להקמה מהירה של מבנים זמניים, בתי חולים שדה ותשתיות חיוניות. כך יכולה פסולת שבדרך כלל נשלחת להטמנה להפוך לעתודת חומרי גלם מקומית וזמינה ולתרום לחוסן תשתיתי ולרציפות תפקודית.

























