This post is also available in:
English (אנגלית)
חיל האוויר של ארצות הברית מכניס יכולת אימון חדשה עבור צי מטוסי ה-F-16 באמצעות שילובה של מערכת המציאות הרבודה האווירית הטקטית ATARS (Airborne Tactical Augmented Reality System). המערכת, המשתמשת בתצוגה המותקנת על הקסדה, מקרינה תמונות סינתטיות של איומים אוויריים – כגון מטוסי אויב – ובכך לאפשר לטייסים להתאמן בזמן אמת נגד יריבים וירטואליים במהלך טיסה חיה.
לפי ההודעה לעיתונות, המערכת משולבת במטוס הקרב F-16 Fighting Falcon, הידוע גם בכינויו "Viper". ATARS מאפשרת לטייסים לחוות תרחישי קרב אוויר מדומים מבלי להזדקק למטוסי אויב אמיתיים או למטרות פיזיות – תוך שילוב בין אימון חי לאיומים וירטואלים.
הטכנולוגיה פותחה על מנת לאפשר אימון מדויק ואיכותי גם במרחבים אוויריים מוגבלים, ומבוססת על ארכיטקטורה נטולת תלות ברשתות תקשורת, בעלת השהיה נמוכה, כדי להבטיח סביבה מדויקת ובטוחה לאימון. לדברי המפתחים, המערכת מספקת תמונות סינתטיות באיכות גבוהה ובצבע מלא, הפועלות בתנאי טיסה אמיתיים מבלי לפגוע בביצועי הטייס.
אחד היעדים המרכזיים של ATARS הוא להמחיש את המורכבות של קרבות אוויר מודרניים. המערכת תומכת ביצירת יריבים וירטואליים דינמיים ומבצעים תמרונים – רמת ריאליזם שעד כה לא הייתה אפשרית במאמנים המסורתיים או באימונים מול מטוסים שונים. בנוסף, המערכת אוספת נתונים מובנים לצורך ניתוח ביצועי הטייס ורמת מוכנותו.
ATARS כבר שולבה בעבר במטוס האימון T-38 Talon, ונמצאת גם בשימוש על פלטפורמות נוספות כגון ה-MC-130 ומטוס האימון Hawk T-2 של חיל האוויר המלכותי הבריטי. שילובה ב-F-16 מהווה צעד משמעותי לקראת אימוץ רחב שלה בקרב מטוסי קרב מבצעיים.
בנוסף ל-ATARS, המפתחים עבדו גם על קסדת מציאות רבודה בשם Enhanced Visual Environment (EVE) – מערכת לבישה שתוכננה לשימוש בסביבות חיצוניות ובמהירויות גבוהות. ציוד זה מאפשר הקרנה ריאליסטית של אלמנטים וירטואליים לשדה הראייה של הטייס, גם בתנאי טיסה מאתגרים.
שילובן של מערכות מציאות רבודה כמו ATARS במטוסי קרב מהחזית משקף מגמה רחבה יותר של מעבר לפתרונות אימון גמישים, מודולריים וסקלאביליים, המותאמים לעידן הלחימה המודרני.