Home ביטחון במקום כלובי פלדה: כך המערכת הזו לוכדת רחפני תקיפה

במקום כלובי פלדה: כך המערכת הזו לוכדת רחפני תקיפה

Image from ParaZero Technologies Ltd. on YouTube
Image from ParaZero Technologies Ltd. on YouTube

This post is also available in: English (אנגלית)

השימוש הנרחב ברחפני תקיפה מסוג FPV (First-Person View) שינה את האופן שבו צבאות מגנים על כלי רכב משוריינים. רחפנים זולים אלה מסוגלים לשאת מטעני נפץ ולפגוע בדיוק רב בנקודות תורפה של טנקים, נגמ"שים ופלטפורמות צבאיות נוספות. כתוצאה מכך, צבאות רבים אימצו פתרונות מאולתרים כגון "כלובי קופ" (Cope Cages), שהם מבני מתכת המותקנים מעל הכלים, אך פתרונות פסיביים אלה הולכים ומאבדים מיעילותם מול רחפנים זריזים היכולים לתקוף ממגוון זוויות.

החברה הישראלית ParaZero Technologies מציעה גישה שונה באמצעות DefendAir, שהיא מערכת הגנה אקטיבית אוטונומית שנועדה ליירט רחפני FPV לפני שהם מגיעים למטרתם. במקום לחזק את כלי הרכב עצמו, המערכת יוצרת מעטפת הגנה סביבו, מזהה רחפנים מתקרבים ומשגרת מיירט ייעודי הלוכד את האיום באמצעות רשת עוד לפני הפגיעה.

בניגוד לאמצעי יירוט קינטיים או מבוססי חומר נפץ, המערכת מבצעת את היירוט ללא שימוש בחומרי נפץ. לאחר שחיישני המערכת מזהים רחפן FPV מתקרב, היא מחשבת באופן אוטומטי את נקודת היירוט ומשגרת מיירט מבוסס רשת, אשר מנטרל את הרחפן באופן פיזי מבלי ליצור רסיסים או הדף העלולים לסכן חיילים, אזרחים או ציוד ידידותי. כל תהליך היירוט מתבצע באופן אוטונומי, ללא צורך בהתערבות מפעיל, ומאפשר תגובה בתוך שניות.

על פי דיווח של Interesting Engineering, המערכת מספקת הגנה היקפית של 360 מעלות, כך שהיא מסוגלת להתמודד עם איומים המגיעים מכל כיוון. היא מיועדת להגן הן על כלי רכב צבאיים בתנועה והן על נכסים נייחים, כגון מפקדות, אתרי לוגיסטיקה או ציוד בעל ערך מבצעי גבוה. מאחר שניתן להתקין אותה על כלי רכב משוריינים קיימים, היא מאפשרת לשדרג ציים קיימים ללא צורך בתכנון מחדש של הפלטפורמה או בהוספת שכבות מיגון כבדות.

הטכנולוגיה משקפת מגמה רחבה יותר בתחום ההגנה על כלי רכב צבאיים. במקום להסתמך אך ורק על שריון פסיבי שנועד לספוג פגיעה, יותר ויותר צבאות מאמצים מערכות הגנה אקטיביות המנסות לנטרל את האיום עוד לפני שהוא פוגע במטרה. בעוד שמערכות Hard-Kill רבות משתמשות במיירטים נפיצים, מערכת זו מציעה חלופה המבוססת על לכידה פיזית של הרחפן התוקף.

לדברי החברה, פיתוח המערכת נמשך בשיתוף פעולה עם חברות ביטחוניות מובילות, במטרה להתאים אותה לדרישות מבצעיות של צבאות. ככל שרחפני FPV הופכים לחלק בלתי נפרד משדה הקרב המודרני, מערכות אוטונומיות ליירוט רחפנים מסוג זה צפויות למלא תפקיד משמעותי יותר בהגנה על כלי רכב ובשמירה על חופש התנועה של הכוחות בשטח.