רשתות Wi-Fi יכולות כעת לזהות אותך — גם ללא מכשיר

image provided by pixabay

This post is also available in: English (אנגלית)

מחקר חדש מגלה כי רשתות Wi-Fi סטנדרטיות מסוגלות לזהות בני אדם — גם כאשר אינם נושאים טלפון או כל מכשיר מחובר אחר. מחקר שבוצע במכון הטכנולוגי של קרלסרוהה (Karlsruhe Institute of Technology – KIT) מראה כי ניטור פאסיבי של אותות Wi-Fi יכול לעקוב ולזהות אנשים רק על סמך האופן שבו גופם משפיע על גלי הרדיו בסביבה.

הטכניקה עושה שימוש בתשתיות Wi-Fi רגילות, ללא צורך בחיישנים מיוחדים או גישה למכשירים אישיים. המערכת מתבוננת באופן שבו אותות Wi-Fi רגילים חוזרים לאחר שפוגעים באנשים וחפצים, וניתוח דפוסי ההחזרה באמצעות למידת מכונה מאפשר ליצור פרופיל של נוכחות פיזית — בדומה לאופן שבו מצלמה יוצרת תמונה באמצעות אור.

על פי TechXplore, בניגוד לשיטות קודמות שדרשו חומרה ייעודית או שימוש במידע מורכב על מצב ערוץ התקשורת (Channel State Information – CSI), השיטה החדשה מתבססת על נתונים המכונים beamforming feedback information (BFI) – אותות המועברים באופן שגרתי בין מכשירי קצה לנתבים, שמיועדים לשיפור ביצועי הרשת, אך יכולים לשמש גם לשחזור תלת-ממדי של תנועה או תנוחת גוף.

חשוב לציין כי אין צורך שהאדם יישא עליו מכשיר מחובר כלשהו. עצם הנוכחות של מכשירי Wi-Fi פעילים אחרים בסביבה מספיקה ליצירת הפרופיל. אפילו סמארטפון כבוי לא יגן על המשתמש מהזיהוי, אם קיימים מכשירים סמוכים שעדיין מתקשרים עם הנתב.

בניסוי מבוקר שכלל כ-200 משתתפים, הצליחה המערכת לזהות אנשים בדיוק כמעט מוחלט, ללא תלות בדפוסי ההליכה שלהם או בזווית שממנה נצפו.

החוקרים מציינים כי אף שלשיטה זו עשויים להיות שימושים לגיטימיים — כגון אבטחה — היא גם מציבה סיכונים חמורים לפרטיות. כיוון שרשתות Wi-Fi קיימות כמעט בכל מרחב ציבורי ופרטי, הפוטנציאל לניטור סמוי משמעותי, במיוחד באזורים שבהם הפיקוח הרגולטורי חלש או לא קיים.

ממצאי המחקר יוצגו בכנס ACM לבטיחות מחשבים ותקשורת (CCS 2025) שיתקיים בטאיפיי. צוות החוקרים קורא להטמעת מנגנוני הגנה בתקני האלחוט העתידיים, כולל IEEE 802.11bf, כדי לצמצם את יכולות הניטור הבלתי מכוון ולוודא שהגנות פרטיות יהוו חלק מובנה בטכנולוגיות Wi-Fi עתידיות.