מחקר חדש טוען: חוסמי פרסומות עלולים להזיק יותר מאשר להועיל

This post is also available in: English (אנגלית)

מחקר אקדמי חדש חושף כי כלים פופולריים לחסימת פרסומות עלולים לחשוף משתמשים לתכנים בעייתיים או מטעים, לעיתים יותר מאשר אם לא היו משתמשים בהם כלל. הממצאים, המבוססים על ניתוח רחב היקף שביצעו חוקרים מבית הספר להנדסה של אוניברסיטת NYU (Tandon School of Engineering), מערערים על ההנחות הרווחות בנוגע ליעילותם ובטיחותם של תוספים לדפדפן המוצגים ככלי פרטיות.

המחקר התמקד בתוכנית "Acceptable Ads" של Adblock Plus, שמאפשרת הצגת סט מסונן של פרסומות שנחשבות לפחות פולשניות. החוקרים ניתחו מעל 1,200 פרסומות שהוצגו למשתמשים בארה״ב ובגרמניה. על פי TechXplore, נמצא כי משתמשים שבחרו באפשרות Acceptable Ads נחשפו ל-13.6% יותר פרסומות בעייתיות בהשוואה למשתמשים שלא התקינו כלל חוסם פרסומות.

באמצעות מערכת אוטומטית מבוססת בינה מלאכותית, צוות החוקרים סיווג את הפרסומות לשבע קטגוריות בעייתיות: תוכן בלתי הולם לקטינים, חומר בוטה או פוגעני, טענות בריאותיות או פיננסיות מטעות, עיצובים מניפולטיביים, פרסומות מזויפות, מסרים פוליטיים ללא גילוי נאות, ופורמטים חודרניים במיוחד. המערכת הראתה התאמה של 79% עם שיפוט אנושי, מה שהופך אותה לכלי יעיל לניטור איכות פרסומות בקנה מידה רחב.

אחת ההשלכות המדאיגות שעלו מהמחקר היא האופן שבו פלטפורמות פרסום מסוימות משנות את התנהגותן כשהן מזהות שהמשתמש עושה שימוש בכלי פרטיות. בעוד שפלטפורמות חדשות שהתווספו לתוכנית Acceptable Ads נטו להציג תוכן "נקי" יותר, פלטפורמות ותיקות שכבר אושרו בעבר הציגו שיעור גבוה יותר של פרסומות בעייתיות – במיוחד למשתמשים עם חוסמי פרסומות. הדבר מעלה חשש שמשתמשים אלו הופכים דווקא למטרה ממוקדת.

הבעיה מקבלת משנה תוקף בכל הקשור להגנה על ילדים. לפי המחקר, כ-10% מהפרסומות שהוצגו למשתמשים מתחת לגיל החוקי הפרו כללים שנועדו להגן על קטינים – וזאת למרות שימוש בכלי פרטיות שאמורים למנוע חשיפה מסוג זה.

עוד מדגישים החוקרים כי המשתמשים עלולים לחשוף את עצמם יותר דווקא בגלל השימוש בחוסמי פרסומות. עצם קיומו של תוסף כזה בדפדפן עשוי להפוך לסיגנל ייחודי שיאפשר זיהוי משתמשים – תהליך המכונה "טביעת אצבע דיגיטלית" – ובכך לסייע למפרסמים לעקוב אחריהם ביתר קלות.

הממצאים מעלים סימני שאלה לגבי אמינותם של חוסמי פרסומות כפתרון כולל להגנה על פרטיות באינטרנט, ומדגישים את הצורך בפיקוח שקוף יותר ובקרות טובות יותר על אופן הצגת הפרסומות – במיוחד עבור משתמשים המודעים לפרטיותם.