This post is also available in:
English (אנגלית)
חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה פיתחו שיטה לשליטה מרחוק על תנועתן של חיפושיות, במטרה ליצור פלטפורמה ביולוגית זולה שתוכל לשמש במשימות חיפוש והצלה באזורים צפופים או מסוכנים.
באמצעות התקנת "תרמילים" אלקטרוניים קלי-משקל על חיפושיות מזן זופובס מוריו (Zophobas morio), הצליח הצוות להכווין את תנועת החרקים באמצעות פולסים חשמליים קטנים. הגירוי החשמלי מופעל על אזורי האנטנות או כנפי המגן הקשות, ומאפשר לגרום לחיפושית לפנות או לטפס לפי פקודה. השליטה מתבצעת באמצעות בקר של קונסולת משחק, באופן שאינו פוגע בתנועת החרק הטבעית.
על פי ההודעה לעיתונות, מטרת הפרויקט היא לפתח סיירים ניידים וגמישים שיכולים לחדור למקומות שרובוטים קרקעיים מתקשים להגיע אליהם, כגון חרכים באבנים או שדות הרס לא יציבים בעקבות קריסות מבנים. בשונה ממערכות רובוטיות, המוגבלות לעיתים בגודל, משקל או תנאי שטח, לחיפושיות יש יתרון טבעי ביכולת הטיפוס והניווט שלהן במרחבים מורכבים.
ניסויים ראשוניים הראו שהחיפושיות מסוגלות לטפס אנכית תוך שהן נושאות מקור כוח שמשקלו קרוב למשקל גופן. צוות החוקרים שוקד כעת על שיפור עיצוב התרמיל, תוך שילוב סוללות קטנות יותר ומצלמות זעירות שיאפשרו להזרים וידאו חי לצוותי ההצלה.
המחקר הוא חלק ממגמה הולכת וגדלה בתחום הרובוטיקה הביוהיברידית, אשר בוחנת את שילובם של אורגניזמים חיים עם מערכות שליטה אלקטרוניות.
למרות שהטכנולוגיה עדיין בשלב הפיתוח, החוקרים מקווים לבחון אותה בתרחישי אסון מבוקרים במהלך השנים הקרובות. הפיתוח מהווה גישה חדשנית ומעשית להתמודדות עם אזורים מסוכנים או בלתי נגישים לצוותי חילוץ או לרובוטים מסורתיים.
הממצאים פורסמו בכתב העת Advanced Science, ותורמים לגוף הידע ההולך וגדל העוסק בשימוש במערכות ביולוגיות כבסיס ליישומים טכנולוגיים בעולם האמיתי.