This post is also available in:
English (אנגלית)
חבר מושבעים במדינת קליפורניה קבע כי גוגל פעלה בניגוד לחוק כאשר אספה מידע ממשתמשי מכשירי אנדרואיד ללא הסכמתם, גם כאשר לא היו מחוברים לרשתות WiFi. פסק הדין תומך בטענות כי החברה השתמשה בהעברת נתונים סלולריים לצרכים מסחריים – בעיקר לשיפור טרגוט פרסומות ודיוק שירותים כמו מפות. בעקבות ההחלטה, הוטל על גוגל קנס בגובה 314 מיליון דולר.
בלב הפרשה עמדה הטענה כי מכשירי אנדרואיד המשיכו לשלוח ולקבל נתונים משרתי גוגל גם כאשר המשתמשים כיבו את חיבור ה-WiFi, מתוך מחשבה שהדבר יגביל את פעילות הרקע של המכשיר. התובעים טענו כי מדובר בהפרה של פרטיות המשתמשים ובהטעיה מכוונת, שגרמה לצרכנים להאמין שמכשיריהם לא מעבירים נתונים בתנאים מסוימים.
חבר המושבעים קיבל את טענות התביעה וקבע כי גוגל ניצלה את פעילות הנתונים הסלולריים כדי להשיג יתרון תחרותי – בעיקר בתחום הפרסום והשירותים מבוססי מיקום. בפסק הדין הודגש כי המידע נאסף ללא קבלת רשות מפורשת מהמשתמשים, ובניגוד לציפיותיהם הסבירות.
על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, גוגל הגיבה בהגנה על מדיניותה, וטענה כי איסוף הנתונים נדרש לתפקוד התקין, הביצועים והאבטחה של מכשירי אנדרואיד. החברה הודיעה על כוונתה לערער על ההחלטה, תוך שהיא מציינת כי חבר המושבעים לא הבין במלואו את אופי השירותים הרלוונטיים.
אמנם פסק הדין חל בשלב זה רק במדינת קליפורניה, אך השלכותיו עשויות להיות רחבות יותר. תביעה מקבילה בשם משתמשי אנדרואיד בשאר 49 מדינות בארה״ב כבר הוגשה, וצפויה להתברר בבית המשפט באפריל 2026.
תוצאות ההליכים המשפטיים הללו עשויות להשפיע על גבולות הפרטיות הדיגיטלית במערכות הפעלה ניידות, במיוחד בכל הקשור לאיסוף נתוני רקע על ידי יצרני מכשירים ופלטפורמות תוכנה. עבור רגולטורים ותומכי פרטיות, המקרה מדגיש את הצורך בשקיפות ביחס לשירותים דיגיטליים – ואת החשיבות של הבנת האותיות הקטנות בנוגע לשימוש במידע אישי בעידן שבו קישוריות והתאמה אישית הולכות יד ביד.