המשטרה תחת ביקורת ציבורית סביב שימוש חשאי במעקב זיהוי פנים חי

This post is also available in: English (אנגלית)

ביקורת גוברת התעוררה בנוגע לשימוש של משטרת ניו אורלינס בטכנולוגיית זיהוי פנים, בעקבות גילויים כי שוטרים השתמשו בחשאי באמצעי מעקב כדי לעקוב אחר חשודים ולעצור אותם בזמן אמת – דבר שעלול להפר את התקנות המקומיות.

על פי חקירה של הוושינגטון פוסט, גורמי אכיפת החוק בעיר ניגשו לרשת פרטית של יותר מ-200 מצלמות לזיהוי פנים. על פי הדיווחים, מערכות אלה שלחו התראות אוטומטיות לטלפונים של שוטרים כאשר נמצאה התאמה אפשרית לחשוד, ואפשרו להם לפעול במהירות ללא נקיטת הליכי אישור רשמיים.

תוכנת זיהוי פנים משמשת בדרך כלל באכיפת החוק לזיהוי אנשים מתמונות סטטיות, בדרך כלל בעת חקירת פשעים אלימים. עם זאת, הפריסה של טכנולוגיה זו למעקב בזמן אמת של מרחבים ציבוריים, ללא פיקוח ראוי או שקיפות, מעלה שאלות משפטיות ואתיות משמעותיות.

בשנת 2022 עברה תקנה עירונית שהגבילה מאוד את שימוש המשטרה בכלים לזיהוי פנים. על פי ההנחיות, שוטרים הורשו להשתמש בטכנולוגיה רק לזיהוי חשודים בחקירות הקשורות לעבירות אלימות. יתר על כן, כל התמונות היו צריכות להיות מעובדות דרך "מרכז היתוך" ייעודי, שבו אנליסטים מאומנים נדרשו לאשר את הזיהוי לפני שהמשטרה תוכל לנקוט בפעולה.

בניגוד לכללים אלה, הדו"ח של הוושינגטון פוסט טוען כי רשת המעקב שימשה לסיוע בעשרות מעצרים – רבים מהם לא פורסמו בדיווחי המשטרה המחייבים. יש לציין כי לפחות ארבעה אנשים נעצרו בקשר לעבירות לא אלימות, מה שמעלה חשש כי השימוש בטכנולוגיה נעשה מחוץ לתחום המשפטי שלה.

נראה כי חוסר השקיפות נובע מתסכול בתוך מחלקת השיטור המקומית, שכן כמה שוטרים ראו בתהליך האישור המחייב תהליך איטי מדי. כתוצאה מכך, הם עקפו את מנגנוני הפיקוח הנדרשים על מנת לפעול במהירות רבה יותר על קצוות חוט שנוצרו על ידי התראות זיהוי פנים.

הממצאים עוררו קריאות מחודשות לאכיפה קפדנית יותר של חוקי מעקב ולאחריות ברורה יותר. המבקרים מזהירים כי שימוש לא מבוקר בכלים מתקדמים כאלה, במיוחד בשילוב עם ניטור בזמן אמת, עלול להוביל להפרות של חירויות האזרח, למעצרים שגויים ולשחיקת אמון הציבור באכיפת החוק.