סין מפתחת מכשיר לחיתוך כבלים ימיים וההשלכות עלולות להיות אסטרטגיות

This post is also available in: English (אנגלית)

מכשיר חדש שפותח על ידי מדענים סיניים בעל פוטנציאל לשבש את תשתיות התקשורת והאנרגיה העולמיות על ידי ניתוק כבלים תת ימיים וקווי חשמל הממוקמים אלפי מטרים מתחת לאוקיינוס. כלי החיתוך, שנחשף על ידי מרכז המחקר המדעי של ספינות בסין (China Ship Scientific Research Centre – CSSRC), מסוגל לנתק כבלים מוגנים ע"י פלדה בעומק של עד 4,000 מטרים, טווח שעולה על עומקי התשתיות התת-ימיות הנוכחיות.

הכלי תוכנן לשימוש עם הצוללות המאוישות והלא מאוישות של סין, והוא נועד במקור ליישומים אזרחיים בלתי-מזיקים. עם זאת, יכולות השימוש הדואלי שלו העלו חששות לגבי הבטחון הבינלאומי. היכולת לחתוך כבלים במקומות אסטרטגיים, כגון איזורים המהווים צווארי בקבוק צבאיים חיוניים, עלולה לשבש באופן משמעותי את התקשורת העולמית, על פי Interesting Engineering.

הכלי מטפל במספר אתגרים הנדסיים שיש בתנאי ים עמוקים קיצוניים. בעומקים שבהם לחץ המים עולה על 400 אטמוספרות, מבנה סגסוגת הטיטניום של המכשיר וציפוי השמן שלו מונעים נזק, ומבטיחים את עמידותו במהלך שימוש ממושך. מנגנון החיתוך כולל גלגל חיתוך מצופה יהלום בגודל 150 מ"מ המסתובב במהירות 1,600 סל"ד, המסוגל לחתוך דרך כבלי פלדה.

צריכת אנרגיה יעילה היא גם שיקול מרכזי. המכשיר כולל מנוע של קילוואט אחד ומצמצם הילוך שנועד לאזן מומנט וצריכת חשמל, אם כי שימוש ממושך עלול לגרום להתחממות יתר. הכלי מיועד לפעול מרחוק באמצעות זרועות רובוטיות, אפילו בתנאי ראות כמעט אפסיים, ומשלב טכנולוגיית מיקום מתקדמת כדי להבטיח חיתוך מדויק.

בעוד שהמוקד העיקרי של טכנולוגיה זו נותר פיתוח משאבים ימיים אזרחיים ושיפור היכולות הימיות של סין, לא ניתן להתעלם מהפוטנציאל שלה לשיבוש תשתיות קריטיות. ככל שההסתמכות העולמית על כבלים תת-ימיים לתקשורת ואנרגיה גדלה, פיתוחו של הכלי מאותתת על עידן חדש של תחרות טכנולוגית באוקיינוסים. חדשנות זו יכולה לשנות את הדינמיקה הגיאופוליטית, כאשר מדינות עומדות כעת בפני חששות ביטחוניים מוגברים סביב הפגיעות של הרשתות התת-ימיות שלהן. כתוצאה מכך, מדינות עשויות להתבקש לחשוב מחדש על האסטרטגיות שלהן להגנה על תשתיות תת-מימיות מפני איומים מתפתחים.