שדה הקרב החדש: לוחמת סייבר והשפעתה על הביטחון הלאומי

Image by Unsplash

This post is also available in: English (אנגלית)

ככל שהתקפות הסייבר ממשיכות לגדול בתדירותן ובתחכומן, מומחים מדגישים את הפגיעות הגוברת של ממשלות ומגזרים צבאיים. למרות הנזק הכלכלי ההולך והגובר שנגרם על ידי פשיעת הסייבר, אבטחת הסייבר אינה מקבלת מימון מספק בהשוואה להוצאות הביטחוניות המסורתיות, מה שמעלה חששות לגבי הביטחון הלאומי בעולם דיגיטלי יותר ויותר.

דו"ח חדש של חברת אבטחת הסייבר Group-IB חושף עלייה חדה בהתקפות APT (Advanced Persistent Threat), אשר גדלו ב-58%. התקפות סייבר אלה מבוצעות על ידי גורמים מיומנים, לעתים קרובות בחסות המדינה, במטרה לחדור למערכות ממשלתיות וצבאיות. הנתונים שנאספו מהפריצות הללו יכולים לשמש לריגול, ללוחמת סייבר או לשיבוש פעולות מפתח. המגזרים הממשלתיים והצבאיים הם המושפעים ביותר, כאשר התקפות APT באזורים אלה מהוות 15.5% מכלל התקריות הללו. ישראל היא המדינה השנייה הכי מותקפת, עם 3% מכלל תקיפות ה-APT, לפי Group-IB.

התקפות APT מזיקות במיוחד בשל האופי הרגיש ביותר של המידע שמגזר זה מטפל בו, מנתוני ביטחון לאומי ועד לתכנון תשתיות קריטיות. ככל שהמתחים הגיאו-פוליטיים עולים ברחבי העולם, האקרים בחסות המדינה הגבירו את מאמציהם באירופה ובמזרח התיכון, כשהם מכוונים למוסדות ביטחון וממשל באזורים אלה.

על פי שיח של Cybernews עם מנכ"ל Group-IB, דמיטרי וולקוב, ההשפעה הגוברת של האקטיביזם (Hacktivism), שלעתים קרובות עולה בקנה אחד עם מטרות מדינתיות, תרמה גם לעלייה בהתקפות על תשתיות קריטיות, מה שמסבך עוד יותר את המאמצים להגן על נכסים לאומיים. האקטיביסטים בדרך כלל שואפים לשבש מערכות ממשלתיות, לאסוף מידע, או לגרום לכאוס מסיבות פוליטיות.

וולקוב טוען כי ככל שאיומי הסייבר גדלים, מדינות חייבות לתעדף את אבטחת הסייבר כמרכיב מרכזי בהגנה הלאומית. בעוד שהמודעות גוברת, אבטחת הסייבר עדיין מפגרת במימון ובפיתוח בהשוואה ליכולות צבאיות מסורתיות.

כדי להילחם ביעילות באיום הסייבר ההולך וגדל, זה חיוני שממשלות לא רק יגדילו את ההשקעות בתשתיות אבטחת סייבר, אלא גם יתעדפו שיתוף פעולה בינ"ל. לוחמת סייבר כבר אינה דאגה רחוקה; היא אתגר של ימינו הדורש פעולה דחופה. חיזוק מסגרות הגנת הסייבר, קידום חדשנות באבטחה דיגיטלית ושיפור שיתוף הפעולה העולמי יהיו המפתח להבטחת מוכנות המדינות לאיומים המתפתחים בעידן הדיגיטלי. ככל שהמתחים הגיאו-פוליטיים ממשיכים לעלות, אבטחת נכסים דיגיטליים קריטיים הפכה לחשובה בדיוק כמו הגנה על גבולות פיזיים.