טכנולוגיית לייזר מאיצה זיהוי מוקשים

Image by Pixabay

This post is also available in: English (אנגלית)

זיהוי מוקשים הינו תהליך איטי ומסוכן, אשר לעיתים קרובות מסתמך על שיטות כמו גלאי מתכות, מכ"ם חודר קרקע (GPR) ומכשירים ידניים. עם זאת, טכנולוגיה חדשה המבוססת על לייזר שפותחה על ידי חוקרים באוניברסיטת מיסיסיפי אמורה לשנות את הדרך בה אנו מזהים מוקשים, ולשפר באופן משמעותי את המהירות והבטיחות של סילוק מוקשים.

המערכת החדשנית, המכונה LAMBDIS (Laser Multi-Beam Differential Interferometric Sensor), משתמשת במערך מטריצה של 34×23 של קרני לייזר כדי ליצור מפת רעידות של הקרקע בפחות משנייה. על ידי הטלת קרן לייזר על פני השטח, המערכת גורמת לרטטים באדמה. על פי ההודעה לעיתונות, תנודות אלה משנות את התדירות של האור המוחזר, אשר לאחר מכן ניתן לנתח כדי ליצור תמונה ברורה של האזור. שלא כמו שיטות זיהוי מסורתיות, LAMBDIS יכול לזהות מוקשים קבורים, אשר רוטטים באופן שונה מאשר האדמה שמסביב, המופיעים כאנומליות ברורות במפה.

מה שמבדיל את LAMBDIS היא העובדה שניתן להשתמש בה מכלי רכב נע, מה שמאפשר זיהוי מהיר יותר על פני שטחים גדולים, בהשוואה לשיטות עתירות מאמץ הנמצאות בשימוש כיום. יכולת זו הופכת את הטכנולוגיה לאידיאלית הן למבצעים צבאיים באזורי סכסוך פעילים והן למאמצים הומניטריים לפינוי מוקשים.

בנוסף, גרסאות מודרניות של מוקשים עשויות לעתים קרובות מפלסטיק, ולכן קשה יותר לזהות אותן באמצעות טכניקות זיהוי מתכת מסורתיות. כפי שמציין ויאצ'סלב אראנצ'וק, החוקר הראשי, ישנם עשרות מיליוני מוקשים הקבורים ברחבי העולם, ורבים אחרים מונחים מדי יום באזורי סכסוך. הטכנולוגיה החדשה מספקת פתרון לבעיה ההולכת וגוברת זו באמצעות שילוב של חישה אקוסטית ולייזר, שהוא מדויק יותר ומפחית את הסיכון של תוצאות חיוביות שגויות.

מוקשים ממשיכים להוות איום רציני ברחבי העולם, עם יותר מ-110 מיליון מוקשים פעילים באדמה. בשנת 2022 בלבד נהרגו או נפצעו יותר מ-4,700 בני אדם על ידי מוקשים, כאשר רוב הנפגעים היו אזרחים. העלות של פינוי מוקשים היא גבוהה, ויכולה לעתים קרובות להגיע עד 1,000 דולר למוקש, אבל LAMBDIS יכול להפוך את התהליך מהר יותר, בטוח יותר, וחסכוני יותר, וכך בסופו של דבר להציל חיים ולעזור לנקות אזורים מושפעים ביעילות רבה יותר.