This post is also available in: English (אנגלית)
בתפנית מפתיעה, על פי דיווחים אחרונים, סין משתמשת על ב- Llama 2 LLMהנגיש לציבור של מטא כדי לפתח כלי בינה מלאכותית מקומיים המיועדים ליישומי הגנה ואכיפה. התפתחות זו עוררה חששות בקרב אנליסטים לגבי ההשלכות האפשריות על ההתקדמות הצבאית באזור.
מאמרים אקדמיים עדכניים חושפים כי מוסדות מחקר סיניים בולטים הקשורים לצבא השחרור העממי של סין (PLA) ממנפים את מודל Llama של מטה כדי לייצר כלי בינה מלאכותית מיוחד בשם "ChatBIT". מאמר מיוני שנסקר על ידי רויטרס מפרט כיצד שישה חוקרים משלושה מוסדות, כולל שניים הקשורים לאקדמיה של ה-PLA למדע צבאי (AMS), השתמשו בגרסה מוקדמת יותר של Llama כבסיס לפרויקט שלהם.
החוקרים אימנו את המודל כך שיתמקד ביישומים צבאיים, במטרה לשפר את יכולות איסוף ועיבוד המודיעין עבור קבלת החלטות מבצעיות. על פי הממצאים, ChatBIT הפגין ביצועים מעולים בדיאלוג ובמשימות מענה לשאלות, ועל פי דיווחים השיג כ-90% מהיכולות של ChatGPT-4 של OpenAI.
סאני צ'ונג, עמית בקרן ג'יימסטאון, ציין כי זו העדות המשמעותית הראשונה של בחינה שיטתית ע"י מומחי PLA של מודלי שפה ציבוריים עבור שימוש צבאי. צוות המחקר כלל אנשים ממרכז המחקר המדעי הצבאי של AMS, המכון הלאומי לחדשנות טכנולוגית להגנה, המכון הטכנולוגי של בייג'ינג ואוניברסיטת מינזו.
במבט קדימה, החוקרים ציינו כי ChatBIT יכול להתפתח מעבר לניתוח מודיעיני ולהגיע גם ליכולות של תכנון אסטרטגי, סימולציית אימונים וקבלת החלטות פיקודית. עם זאת, הם הכירו בכך שהמודל שלהם הוכשרה על 100,000 רשומות דו-שיח צבאיות בלבד, מערך נתונים קטן למדי בהשוואה ל-LLM אחרים.
ההשלכות של התפתחות זו חורגות מעבר ליישומים צבאיים. אנליסטים מביעים חששות כי ההתקדמות של סין בתחום הבינה המלאכותית יכולה לאפשר לה לגשר על הפער הטכנולוגי עם ארצות הברית. לדוגמה, שני חוקרים מתאגיד התעשייה האווירית של סין (AVIC) פירטו במאמר אחר כיצד הם השתמשו ב-Llama 2 כדי לפתח אסטרטגיות ללוחמה אלקטרונית מוטסת, על פי רויטרס.
השימוש של סין בטכנולוגיות AI שפותחו במערב ניכר גם בביטחון הפנים. פרסום ביוני דן בשימוש ב-Llama עבור "שיטור מודיעיני" – ניתוח נתונים גדולים כדי לשפר את קבלת ההחלטות המשטרתית. בנוסף, ה-PLA Daily הדגיש את הפוטנציאל של AI להאיץ את פיתוח הנשק ולשפר את יעילות האימונים הצבאיים.
מטא, מצידה, הפכה את מודלי הבינה המלאכותית שלה לזמינים לציבור, אך מטילה הגבלות מסוימות, כולל איסור על שימוש במודלים שלה למטרות צבאיות, ריגול ופעילויות העלולות לקדם אלימות. עם זאת, בשל אופיים הציבורי של מודלים אלה, האכיפה של הנחיות אלה היא קשה.